Κυριακή, Δεκεμβρίου 31, 2006

Δεν διαβάζουν...

Έρχονται πολλές φορές στο φυσικό μας κατάστημα κυρίες οι οποίες παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους δεν διαβάζουν βιβλία. «Είναι συνέχεια κολλημένα στο PlayStation, εγώ στην ηλικία τους διάβαζα συνέχεια»
Και πολύ καλά κάνουν και παραπονούνται αλλά για λάθος λόγους. Το πρόβλημα της απαξίωσης του βιβλίου και ειδικά από τη νεολαία δεν είναι η εμφάνιση του Playstation. Τα παιδιά που παίζουν μανιωδώς ηλεκτρονικά παιχνίδία δεν υπήρχε περίπτωση –αν δεν υπήρχε αυτός ο «διάολος» όπως τον αποκαλούν (εμένα μου αρέσει)- να διάβαζαν βιβλία. Μάλλον στο δρόμο θα βρισκόντουσαν παίζοντας και κάνοντας βόλτες. Δηλαδή η παιχνιδομηχανή τραβάει «πελάτες» από το παιχνίδι και όχι από το διάβασμα Η διαπίστωση αυτή προφανώς δεν είναι εξακριβωμένη και προφανέστατα πηγάζει από την λογική:ότι το Playstation είναι ένα παιχνίδι, δεν είναι κάτι που σε εκπαιδεύει και πολλές φορές σε ενημερώνει όπως το βιβλίο.
Απλά συγκρίνουμε δύο ανόμοια πράγματα. Μια σωστή σύγκριση θα ήταν μεταξύ της παιχνιδομηχανής και ενός βιβλίου όπως το Harry Potter ή το Εραγκον. Είμαι σίγουρος ότι αν τους προτείνετε αυτά τα βιβλία θα τα ξεκοκαλίσουν. Κι αυτό γιατί αυτού του είδους τα βιβλία εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό με την παιχνιδομηχανή: Έξαψη φαντασίας, αγωνία, ξεκούραση μυαλού από το απίστευτα φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν από σχολεία και φροντιστήρια.. Ίσως έτσι κάνουν μιαν αρχή.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: