Δευτέρα, Οκτωβρίου 01, 2007

Μην εξυπηρετείτε τον πελάτη!

(λίγο marketing ακόμα)
Προφανώς δεν θα έχετε ακούσει πολλές φορές αυτή τη συμβουλή από μάρκετινγκ γκούρουζ. Και καλά κάνουν και δεν τη λένε, αλλά αν προστεθεί στη συνέχεια η λέξη άμεσα (όλη μαζί: μην εξυπηρετείτε τον πελάτη άμεσα) και κάτω από ορισμένες προϋπόθεσης μπορεί να σας αποβεί προσοδοφόρο. Εξηγούμαι. Έστω ότι έχετε ένα κατάστημα στο οποίο μπαίνει τρέχοντας ο πελάτης και ζητάει κάτι συγκεκριμένο. Αν το έχετε του το δώσετε και φύγει, μπράβο σας, καταφέρατε να τον εξυπηρετήσετε. Δεν εξυπηρετήσατε ιδιαίτερα όμως τα κέρδη του μαγαζιού σας. Προσπαθήστε να το καθυστερήσετε λίγο έως του σημείου στο οποίο δεν θα εκνευριστεί να φύγει και βεβαίως χωρίς να δυσανασχετεί. Π.χ. πείτε του «μισό λεπτό» και κάντε πως ψάχνετε ενώ ξέρετε που βρίσκεται το ζητούμενο.
Τι θα σας αποφέρει αυτό; Λίγα λεπτά χαζολογήματος του πελάτη. Θα δει τριγύρω του τι υπάρχει και πιθανόν να εντοπίσει κάτι που θα του προκαλέσει το ενδιαφέρον και προβεί σε περαιτέρω αγορές. Αυτός και είναι ο σκοπός της μικρής αυτής καθυστέρησης. Προσοχή και πάλι όμως γιατί τα όρια είναι λεπτά και μπορεί να «επιτύχετε» το αντίθετο από αυτό που ζητάτε…

2 σχόλια:

librarian είπε...

Δυστυχώς έχω διαφορετική άποψη σε αυτό. Παρατηρώ ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο μου και ζητάν έναν συγκεκριμένο τίτλο απλά περιμένουν να το πάρουν και να φύγουν. Αν δεν υπάρχει απλά φεύγουν.
Βέβαια υπάρχουν και οι εξαιρέσεις άνθρωποι που είναι πρόθυμοι να χαζέψουν, να πάρουν κάτι άλλο, να σημειώσουν κάποιον τίτλο, να κουβεντιάσουν. Αυτοί δεν είναι απλοί πελάτες, είναι οι αναγνώστες που γι' αυτούς δουλεύω.

bookstars είπε...

Εκεί ακριβώς είναι το θέμα. Αν τους καταφέρεις με κάποιο τρόπο να περιμένουν λίγο παραπάνω (ενώ πχ ψάχνεις να το βρείς) θα δείς οτι οι περισσότεροι κοιτάνε την πάγκο, τα ράφια και μπορεί να πέσει το μάτι τους σε κάτι που τους ενδιαφέρει και δεν το είχαν σκεφτεί καν.