Κυριακή, Αυγούστου 02, 2009

Ebooks υπερβολές(?)

Από το 2003 διαβάζω ανελλιπώς κάθε άρθρο που βγαίνει για τα ebooks (χωρίς καμία υπερβολή). Είμαι ίσως από τους πρώτους στην Ελλάδα που αγόρασε ebook reader (πολύ πριν φέρουν ένα από αυτά εδώ επίσημα).
Πραγματικά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να γράφεται τόση μπουρδολογία παγκοσμίως και προς τι ο τόσος πανικός. Πάντα θα υπάρχουν εξελίξεις σε όλες τις αγορές, πάντα θα υπάρχουν επαγγέλματα που κλείνουν γιατί τους πρόλαβε η εξέλιξη (οσο κι αν με πονάει αυτό που λέω ως εκδότης και βιβλιοπώλης).
Θα ήθελα λοιπόν να συμβάλλω κι εγώ σε όλη αυτή την μπουρδολογία με λίγες παρατηρήσεις πάνω σε μερικές απόλυτες απόψεις που διατυπώνονται:

Α. Τα ebooks θα αντικαταστήσουν τα βιβλία.
Μπορεί (και καλό θα είναι) να αντικαταστήσουν ένα μεγάλο μέρος για εναν βασικό λόγο. Το κόστος διαχείρησης και διακίνησης του φυσικού βιβλίου είναι πραγματικά τεράστιο.

Β.Η αγορά του φυσικού βιβλίου θα καταστραφεί όπως έγινε με την μουσική.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ CD. Υπάρχει μια βασική διαφορά. Το βιβλίο είναι αυτόνομο, δεν χρειάζεται κάποια συσκευή για να "παίξει" όπως το cd που ήταν ο μεσολαβητής. Θα μου πείτε και εδώ το βιβλίο είναι ο μεσολαβητής του κειμένου Όχι μόνο, είναι και αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να το διαβάσουμε. Θέλω να πω ότι η άμεση σύγκριση με το CD είναι εξ' αρχής λανθασμένη.

Γ.Η αίσθηση του ebook δεν είναι η ίδια με του βιβλίου.
Όντως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερη, απλά είναι διαφορετική. Μου αρέσει πολύ όταν πιάνω μια ωραία έκδοση στα χέρια του και τη χαιδεύω και την στριφογυρνάω και την μυρίζω αλλα με εκνευρίζει όταν διαβάζω τα απομνημονεύματά του Μακρυγιάννη στο κρεβάτι και έχω και τη συντροφό μου να με βοηθάει να μην πιαστούν τα χέρια μου.

Δ.Οι εκδότες θα πεθάνουν γιατί πλέον όποιος γράφει κάτι θα το ανεβάζει απ'ευθείας και θα καρπώνεται μόνος του τα έσοδά.
Πολύ πιθανόν και πολύ εύκολο να γίνει (και ήδη γίνεται). Ο εκδότης όμως κάνει και μια δουλειά που δεν είναι εμφανή στον καταναλωτή. Κάνει τη χαμαλοδουλειά, το "backoffice", στηρίζει δηλαδή το έργο σε ότι αφορά το marketing, τα λογιστικά και πολλά που δεν φαντάζεται ο υποψήφιος συγγραφοεκδότης. Θα μου πείτε αυτά μπορεί να τα κάνει ενα site που θα καθιερωθεί και θα διαχειρίζεται τα έργα. Πιθανόν, μέχρι στιγμής όμως η πρακτική δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο. Επίσης ο εκδότης δρα ως "εγγυητής" του ονόματος που εκδίδει άλλα και ως σημείο αναφοράς. Δηλαδή γίνεται ένα φιλτράρισμα των έργων προκειμένου να αποκλεισθούν αυτά που δεν αξίζουν, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει online. Φυσικά αυτό χωράει πολύ συζήτηση, "γιατί αυτά όλα αυτά που βγαίνουν αξίζουν?" θα μου πείτε. Επίσης είναι αυτός στον οποίο αναφέρονται πολλοί καταναλωτές προκειμένου να βρουν κάποιον να εμπιστευτούν για τις αναγνώσεις τους, σκεφτείτε... δεν έχετε στο μυαλό σας οταν αγοράζετε ένα βιβλίο ενός εκδότη οτι αυτός είναι καλός ή αυτός ειδικεύεται σε αυτό το θέμα;

Ενα πράγμα πρέπει να προσέξουν οι επικριτές των ebooks: Οταν ενα πράγμα συζητείται πολύ είναι σίγορυρο οτι θα γίνει. Όπως και οι θιασώτες τους, ότι υπάρχουν άπειρα αντίστοιχα παραδείγματα εξέλιξης που όχι μόνο δεν εφαρμόστηκαν αλλά ούτε που τα θυμόμαστε
Σε αναμονή λοιπόν των εξελίξεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: